Voronja galerii XI korternäitusel kohtuvad kunst ja teadus

 

Neljapäeval, 26. jaanuaril, kell 18, avatakse Tammelinnas, Västriku 16, järjekorras XI korternäitus, kus esitletakse läbi kolme korruse Markus Kasemaa näitust „Rembrandtist, Da Vincist ja Picassost Kitse ja Kasendorfini“.
Aasta esimesel korternäitusel muutub Voronja galeriiks teadlastepaari Eskode kodu Tammelinnas – Tõnu muugib lahti genoomisaladusi ja Kaija komponeerib nupukaid materjale. Seekordne näitus esindab kahepoolset sünergiat, kui Markus Kasemaa otsib innovaatilist mõttelaadi teadlaste ning iduettevõtjate ringkondadest, siis teadlased ammutavad loovust kunstist.
“Kunst ja teadus paistavad olevat teineteisest valgusaastate kaugusel, aga tegelikult oleme me ühed loojad kõik. Kuna meile endile meeldib kunst väga, tahtsime seda huvi ka oma sõpradega jagada. Lisaks on tore kohtuda inimestega teistelt elualadelt, sest just erinevate valdkondade piirpinnalt sünnivad tihti uudsed ideed ning innovatsioon,” arutles teadlaste duo.
Näitusel on eksponeeritud üle 50 teose. Näha saab veel eksponeerimata kunsti aga ka vanu tuttavaid ning samuti ei puudu ka mitmed üllatused.
„On valgust ja pimedust, helgust ja õudu, kulda ja krohvi, koloriiti ja monokroomsust .... lisaks kabinetijagu Rembrandti, Da Vincit, Picassot ja Kitse“, iseloomustab näitusevalikut Markus Kasemaa. “Kuna need kunstnikud on mind enim mõjutanud, siis eksponeerin ka üht põnevat teost oma kunstikogust - oksjonilt soetatud Rembrandti sügavtrüki “Travelling medical man” originaalplaadilt trükitud hilisem tõmmis. Samuti on väljas Elmar Kitse “Muusik”, Anton Von Kasendorf-i “Värviline mees” ning minu enda poolt tudengipõlves maalitud koopia Da Vinci maalist “Daam hermeliiniga” ja interpretatsioon Picasso maalist “Väike tüdruk”.
 
Majaperemehe tegevusega temaatiliselt haakuvalt saab näha ajakirja "Nature" esikaant ilmestanud teost “Maailmakaardi geneetiline improvisatsioon”, mille versioonid leidsid rakendust Tartu aasta teo auhindadena (tartulv.ee/ru/node/2623).

Joonistus "A genetic improvisation on a world map" ajakirjale Nature
 
Helgemat atmosfääri lisavad Eesti Kunstikuul Abu Dhabis alguses saanud seeria “Figuraalmaastikud” teosed ning valik uhiuusi joonistusi seeriast “Joonte vahel”.
 

"Trummilööja" seeriast "Joonte vahel"
 

"Figuurid 1" keldrikorrusel
Korduvalt rahvusvahelist tunnustust pälvinud seeriat “Figuurid 1” tuleb seekord otsida keldri-katakombides taskulambi abil.
Peale avamist saab näitust näha veel neljal päeval - kahel järjestikusel laupäeval ja pühapäeval: 28.01, kell 14-18 29.01, kell 14-18 4.02, kell 14-18 5.02, kell 14-18 Markus Kasemaa tutvustab huvilistele näitust igal näitusepäeval, kell 16-17.
Markus Kasemaa on õppinud kunsti Tartu Ülikooli maaliosakonnas. Ta on Eesti ja Tartu Kunstnike Liidu liige. Talle on omistatud mh Tampere Moodsa Kunsti Muuseumi I preemia (2009), St. Peterburi Maneeži kunstikeskuse I Balti Biennaali diplom, (2008);“Ukrainian Art Week” eksperimentaalgraafika kategooria III koht (2009), osalenud “Arte Laguna Prize” finaalnäitusel Veneetsia Arsenalis (2010). Korraldanud üle poolesaja isikunäituse Eestis, Rootsis, Soomes, Taanis, Belgias, Austrias, Portugalis, Assooridel, Venemaal, Malaisias, UK-s, NY-s, Araabia Ühendemiraatides.
Rohkem infot Voronja galerii korternäituste kohta:
Kolm suve Peipsiveerel, Varnja külas tegutsenud Voronja galerii kolib talveks linna, et avada taas ootamatult menukaks osutunud korternäituste sari. Korternäituste eesmärgiks on viia kunstiteosed anonüümsetest galeriiruumidest oma loomulikku keskkonda, tavaliste inimeste kodudesse.
"Koduseinte vahel suhestuvad näituste külastajad, kes tulevad ju tegelikult kellelegi külla, kunstiteostega palju tundlikumalt. Kunst ei tundugi enam olevad midagi sellist, millest aru ei saa, vaid see muutub koduses keskkonnas, selle loomulikuks osaks", selgitavad galeristid Kaili Kask ja Raul Oreškin korternäituste olulisust. Näitusesarja jaoks valitakse välja erinevad kodud, olgu selleks siis korter Annelinnas või maja Tammelinnas, trendikas katusekorter vanalinnas või hipiatmosfääriline kodu Supilinnas. Igas korteris avatakse vähemalt üheks päevaks (aga kokkuleppel korteri omanikega ka pikemaks ajaks) näitus.
Korternäituseid on saatnud ootamatult suur publikumenu, eelmisel aastal toimus erinevates kodudes kokku kümme näitust, mida külastas rohkem kui 4000 huvilist.
Lisainfo:
Raul Oreškin ja Kaili Kask, Voronja galeristid, tel 58844909
Markus Kasemaa, tel 5117148, m@art.ee
Fotod: Raul Oreškin
Posted in News.